CBR theorie examen voor bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel

Binnenkort je theorie halen? Profiteer NU!

Zorg dat je goed voorbereid bent en oefen je theorie-examen (een gratis demo) op theorie.nl

Ja, ik wil een gratis demo

Voor welke voertuigen heb je een bromfietsrijbewijs nodig?

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een (electrische) bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden.

Eerst theorie-examen, daarna praktijkexamen

Je wil graag de weg op met de (elektrische) scooter, snorfiets, speed-pedelec of brommobiel? Hiervoor heb je een bromfietsrijbewijs nodig (rijbewijs AM). Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen bij een van de examen locaties van het CBR. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat je de verkeersregels onder de knie hebt en over het nodige verkeersinzicht beschikt. Het theorie examen met je doen vanaf 15,5 jaar. Daarna mag je praktijkexamen doen bij het CBR, hiervoor moet je minimaal 16 jaar zijn.

Je kunt je op verschillende manier voorbereiden. Je kunt online een proefexamens oefenen of je kunt gaan leren vanuit een theorieboek. De top 3 theorieboeken voor het scooter rijbewijs hebben we op een rijtje gezet. Bekijk ze hier »

Gratis bromfiets theorie examen oefenen (demo)

Hoe verloopt het theorie examen?

Allereerst neem je natuurlijk een geldig identiteitsbewijs mee, ook neem je het reserveringsnummer van het CBR mee. Je hebt dit nummer gekregen in een brief of e-mail van het CBR.

Zodra je je hebt aangemeld bij de examen locatie van het CBR wacht je op de instructies van de medewerker(s) van het CBR of de beeldschermen die hier ophangen. Zodra je de mededeling "Ga naar start examen" ziet meldt je je bij de balie "Start examen". Hier controleert een medewerker jouw gegevens en krijg je een tafel toegewezen in de examenzaal. Je neemt plaats aan de toegewezen examentafel. Hier start het theorie examen.
Let op: je mag alleen je identiteitsbewijs meenemen in de examenzaal.

Je beantwoord de vragen van het theorie examen op de computer. Deze vragen gaan over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijg verschillende soorten vragen die je op verschillende manier kunt beantwoorden. Dit zijn de soorten vragen:

  • de meerkeuzevraag
  • de ja/nee-vraag
  • de sleepvraag
  • de single-sleepvraag
  • de hotspotvraag
  • de invulvraag


Voor het normale theorie examen krijg je 30 minuten de tijd. Er zijn uitzonderingen. Voor het theorie examen met extra tijd of het examen met individuele begeleiding krijg je 45 minuten de tijd.

Om te slagen voor het theorie examen moet je van de 50 vragen (+ 2 testvragen), 44 of meer vragen goed beantwoorden.

Na afloop krijg je gelijk te zien of je bent geslaagd of bent gezakt voor het theorie examen.

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! De uitslag van je theorie examen is 1,5 jaar geldig.

Ben je gezakt? Helaas, je krijgt van het CBR een e-mail met punten waar je op moet letten met het leren van je volgende theorie examen.


Top 3 theorie-boeken