Dit zijn de belangrijke onderdelen van het theorie-examen voor het autorijbewijs

Binnenkort je theorie halen? Profiteer NU!

Zorg dat je goed voorbereid bent en oefen je theorie-examen (een gratis demo) op theorie.nl

Ja, ik wil een gratis demo

Goed dat je op zoek bent naar uitleg over het theorie-examen voor de auto. Waarschijnlijk ga je binnenkort je theorie-examen doen voor rijbewijs B? Zoals met veel dingen is een goede voorbereiding het halve werk. Dit kun je online oefenen of door te leren uit een theorieboek voor je rijbewijs.

Je hebt voor het maken van het examen 30 minuten de tijd. Het examen maak je door middel van een computer. Er is tegenwoordig geen tijdslimit meer per vraag, als je het volledige examen maar binnen de totale tijd van 30 minuten afrond.

Het theorie-examen voor rijbewijs B bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Gevaarherkenning
  2. Verkeersregels & verkeersinzicht


Gevaarherkenning

Een belangrijk onderdeel tijdens het examen is gevaarherkenning. Hier komen 25 vragen aan bod. Je mag er van deze 25 vragen maximaal 12 fout hebben.

Bij gevaarherkenning wordt er getoetst hoe je in bepaalde situaties zou reageren en handelen. Je krijgt 25 afbeeldingen te zien die je binnen 7 seconden moet beantwoorden met 1 van de 3 mogelijke opties (remmen, gas loslaten of niks doen).

Belangrijk is om goed op te letten wat er allemaal te zien is op de afbeelding. Denk aan bijvoorbeeld kinderen langs of op de rijbaan, onoverzichtelijke situatie, tegemoet komend verkeer op jouw rijbaan, slecht zicht, wegversmalling of obstakels etc). Dit alles in combinatie met de aangegeven snelheid en uiteraard de geldende verkeersregels.


Verkeersregels & verkeersinzicht

De overige 40 vragen gaan over de verkeersregels & verkeersinzicht. Van deze 40 vragen moet mag je er maximaal 5 fout hebben.

Er zijn een aantal vragen over de verkeersregels waarbij de kennis met betrekking tot verkeersborden en verkeersregels wordt getoetst.

Bij verkeersinzicht wordt er beoordeeld hoe je in bepaalde situaties (zo veilig mogelijk) zou handelen.


Belangrijk: oefen deze onderdelen!

Zoals je ziet bestaat het theorie-examen dus niet alleen uit het beantwoorden van vragen die je kunt leren. Ook verkeersinzicht is een belangrijk onderdeel.

Wil je weten wat je precies te wachten staat en alvast een proef-examen doen? Dat kan op theorie.nl. Je kunt een gratis demo doen of maak een account aan om onbeperkt toegang te krijgen tot bijvoorbeeld alle auto examens en examenvideo's!


Ja, ik wil oefenen op theorie.nl

Top 3 theorie-boeken