Dit zijn de voorrangsregels bij een gelijkwaardige kruising (en de uitzonderingen)

Binnenkort je theorie halen? Profiteer NU!

Zorg dat je goed voorbereid bent en oefen je theorie-examen (een gratis demo) op theorie.nl

Ja, ik wil een gratis demo

De verkeersregels

Het is uiteraard belangrijk om te weten wat de voorrangsregels zijn bij een gelijkwaardige kruising. Je wilt natuurlijk veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.
Tijdens het theorie-examen voor rijbewijs B worden er ook vragen over de voorrangsregels gesteld.

Je spreekt over gelijkwaardige kruising als er geen markeringen, haaientanden, verkeersborden of stoplichten aanwezig zijn.

De algemene regel op een gelijkwaarde kruising is dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Dit geldt voor gemotoriseerd verkeer zoals auto's, motoren, bromfietsen etc, maar ook ruiters, wagens, geleiders van rijdieren, trekdieren of vee.

De verkeersregel dat rechts altijd voorrang heeft zijn enkele uitzonderingen. Dit geldt namelijk niet in de volgende situaties:

  • Op een onverharde weg. Als je van rechts komt maar je rijdt op een onverharde weg, dan moet je ook aan bestuurders van links voorrang geven
  • Zogenaamde voorrangsvoertuigen als bijvoorbeeld politieauto's, brandweerauto’s en ambulances die optische- en geluidsignalen voeren moet je in alle gevallen voorrang verlenen
  • Op een oprit of uitrit. Als je van een oprit of uitrit komt, dan moet je verkeer van links voor laten gaan.
  • Op een gelijkwaardig kruispunt heeft een tram altijd voorrang, dus ook als de tram van links komt.
  • Bij een militaire colonne. Het is wel zo dat het eerste voertuig in de colonne zich aan de voorrangsregels houden. Zodra het eerste voertuig is gepasseerd moet je wachten totdat de hele colonne voorbij is.
  • Bij verkeerstekens. Zodra het verkeer wordt geregeld door aanwijzingen van bevoegde ambtenaren. Deze aanwijzingen dienen altijd opgevolgd te worden.
    Bevoegde ambtenaren van: politie, douane, marechaussee, verkeersbrigadiers, begeleider railvoertuig
  • Zodra de voorrang op de kruising wordt geregeld door middel van stoplichten, verkeersborden, haaientanden of andere markeringen op de weg.


Doe je binnenkort theorie-examen en wil je in 1 keer slagen? Zorg er voor dat je de regels goed weet, maar ook belangrijk, de uitzonderingen op de regels. Oefen je theorie-examen daarom goed. Dit doe je eenvoudig online bij theorie.nl. Veel succes!

Ik wil een GRATIS theorie-examen proberen (demo)

Top 3 theorie-boeken