Hoe lang moet je leren en oefenen voor het CBR theorie-examen rijbewijs B?

Binnenkort je theorie halen? Profiteer NU!

Zorg dat je goed voorbereid bent en oefen je theorie-examen (een gratis demo) op theorie.nl

Ja, ik wil een gratis demo

Begin op tijd met leren en oefenen van de theorie!

Het lijkt zo ingewikkeld en vooral ontzettend veel wat je allemaal moet leren voor het theorie-examen voor het autorijbewijs (rijbewijs B). En eigenlijk is dat ook zo. Je moet van allerlei onderwerpen kennis hebben om je door het CBR theorie-examen heen te kunnen slaan.

Bespaar je onnodige kosten en frustratie
Het laatste wat je wilt is zakken voor het examen, hoewel dit toch gebeurt bij meeste deelnemers die het examen afleggen bij één van de CBR examen locaties.

Een standaard theorie-examen kost €48,- (dit zijn de tarieven van 2024). Als je de eerste keer zakt en nog een keer theorie-examen gaat doen kost het je al €96,-, veel geld dus! Bespaar je de kosten en frustratie en oefen je CBR theorie-examen online voor een paar euro, doe er je voordeel mee.
Online het theorie-examen oefenen (gratis demo)

Theorieboek en/of online oefenen?
Je kunt je ook afvragen: wil je gebruik maken van de beste(!) theorieboeken waar je uit leert, of doe je dit liever online waarbij je ook online theorie-examens kunt oefenen? Je kunt je gelukkig dus goed voorbereiden! Tenminste als je hier op tijd mee begint.

Daarnaast is het natuurlijk heel persoonlijk hoe "makkelijk" je leert. Vaak weet je dit wel van jezelf. Ga bijvoorbeeld eens na of je op school altijd veel moeite moest doen om je toets te leren of dat het je eigenlijk wel makkelijk afging.

Hoeveel uur per week?
Gemiddeld genomen zit je goed als je ongeveer 2 maanden voor het theorie-examen start met leren en te oefenen. Kies een moment uit dat je niet moe bent en je gedachten er goed bij kan houden. Belangrijk hierbij is dat je niet teveel in 1 keer wilt leren. Neem per keer 1 van de 25 onderwerpen door, bijvoorbeeld "Stilstaan en parkeren" of "Voorrangsregels" en sluit af met het leren van 10 á 20 verkeersborden, dit kun je eenvoudig herhalen.

Je kunt - afhankelijk van je leersnelheid - bijvoorbeeld 3 keer per week 1 uur te besteden aan het doorlezen van een onderwerp of hoofdstuk uit je theorieboek. Of je kan er voor kiezen om dit 2 keer per week te doen en 1 keer een online theorie-examen oefenen. Haal je tijdens deze online oefen-examens steeds minder fouten, dan weet je dat je op de goede weg (=woordgrap) bent. Ook weet je dan welke onderdelen of onderwerpen minder goed zijn gemaakt en waar je nog extra aandacht aan moet besteden.

Kortom: neem vooral de tijd. Verdeel het zoveel mogelijk en herhaal de onderdelen van het theorie-examen rijbewijs B.

Ready to go!
Ben je er uiteindelijk helemaal klaar voor? Dan is het tijd voor het aanvragen van je theorie-examen bij het CBR. > Hier lees je hoe dat werkt

Top 3 theorie-boeken